Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajecznica ze szpinakiem 

jajecznica na talerzu

Kochacie szpinak, ale równie gorącym uczuciem darzycie smażone jajka? Jeżeli nie jedliście jeszcze jajecznicy ze szpinakiem, od tej pory będziecie ją przyrządzać regularnie. Danie przygotowuje się bardzo szybko i będzie to śniadanie zdrowe i smaczne. 

Składniki: 

  • garść świeżego szpinaku 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • pieprz 
  • sól 
  • gałka muszkatołowa 
  • cebula 

Sposób przygotowania: 

Najpierw trzeba oczyścić szpinak. Oczywiście nie musimy tego robić, jeżeli kupujemy w sklepie zapakowane liście, które są już gotowe do spożycia. Jajka natomiast wbijamy do miseczki i dokładnie mieszamy. 

Teraz na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia, a jeżeli jej nie mamy, używamy po prostu oleju rzepakowego. Teraz pokrojoną w kostkę lub w piórka cebulę podsmażamy, aż się zarumieni. 

Kolejny krok to dodanie szpinaku. Musimy go dusić przez chwilę, aż zacznie zmniejszać swoją objętość. 

Ostatni etap to wlanie jajek. Postępujemy tak jak z każdą inną jajecznicą, a więc musimy po prostu tak długo mieszać, aż jajka się zetną. 

Na sam koniec dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Z taką wspaniałą jajecznicą smakować na pewno będzie ciepła grzanka. 

Powiązane posty