Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Marynowane kurki

Marynowane kurki

Przygotuj znakomite marynowane kurki, które zachwycą każdego smakosza.

Składniki

  • Sól
  • 100 g cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 300 g kurek
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków liścia laurowego

Przygotowanie

Kurki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do słoiczków. Wodę zostawiamy, ponieważ przygotujemy z niej zalewę. To właśnie do tej wody dolewamy ocet, a także dodajemy cukier, szalotkę, posiekany czosnek i przyprawy. Doprowadzamy zalewę do wrzenia, po czym zalewamy nią kurki.

Porządnie zakręcone słoiki wkładamy do wrzącej wody na ok. 15 minut. Następnie je wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy na 7 dni.

Powiązane posty