Kurki marynowane to znakomity dodatek do większości mięsnych oraz wegetariańskich dań. Te wyjątkowe grzyby nie bez powodu są uwielbiane w Polsce.
Składniki
- Kurki (1 kilogram)
- Ocet (5 łyżek)
- Białe wino (100 mililitrów)
- Liść laurowy (8 listki)
- Pieprz czarny ziarnisty (7 ziaren)
- Gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Kawałek świeżego imbiru (1 sztuka)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Woda (500 mililitrów)
- Sól (1 szczypta)
Przygotowanie
Kurki gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie je odcedzamy. Teraz do tego samego garnka dolewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki poza kurkami. Mieszankę gotujemy 15 minut, a dopiero po tym czasie dodajemy grzyby. Tak przygotowane kurki studzimy, przelewamy do słoików i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.