Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Marynowane kurki

Marynowane kurki

Kurki marynowane to znakomity dodatek do większości mięsnych oraz wegetariańskich dań. Te wyjątkowe grzyby nie bez powodu są uwielbiane w Polsce.

Składniki

  • Kurki (1 kilogram)
  • Ocet (5 łyżek)
  • Białe wino (100 mililitrów)
  • Liść laurowy (8 listki)
  • Pieprz czarny ziarnisty (7 ziaren)
  • Gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
  • Ząbek czosnku (2 sztuki)
  • Kawałek świeżego imbiru (1 sztuka)
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Woda (500 mililitrów)
  • Sól (1 szczypta)

Przygotowanie

Kurki gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie je odcedzamy. Teraz do tego samego garnka dolewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki poza kurkami. Mieszankę gotujemy 15 minut, a dopiero po tym czasie dodajemy grzyby. Tak przygotowane kurki studzimy, przelewamy do słoików i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Powiązane posty