Aby nieco urozmaicić swoją dietę, warto sięgnąć do przepisów azjatyckich. Smaczną i zdrową propozycją będzie wieprzowina po chińsku z mango. Takie danie jest rozgrzewające i niezwykle aromatyczne.
Składniki:
- 1 większa polędwiczka wieprzowa (ok. 550g)
- 3 łyżki oleju
- szczypta przyprawy do gulaszu lub wieprzowiny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 mniejsze czerwone papryki
- 1 dojrzałe mango
- szczypta papryki ostrej lub 1 mała papryczka chili
- 4 cm kawałek imbiru
Dodatkowo:
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 150 g ryżu
Sposób przygotowania:
Mięso należy umyć i jeżeli występują błonki na zewnętrznej stronie, to należy je usunąć. Potem kroimy je w kostkę albo w cienkie długie paski. Doprawiamy jeszcze przyprawą do gulaszu lub do mięsa wieprzowego. Obtaczamy w mące.
W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy ryż.
Drobno pokrojoną czerwoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. W momencie, gdy się zeszkli, dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie wszystko mieszamy. Teraz dodajemy papryki, paseczki mango, rozdrobniony czosnek, starty imbir i szczyptę papryki ostrej. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.
Następnie na tej samej patelni po dodaniu odrobiny oleju kładziemy pokrojoną polędwiczkę. Smażymy kilka minut tak, aby mięso było równomiernie wysmażone. Po tym czasie kładziemy jeszcze podsmażone warzywa i wszystko razem mieszamy.
W miseczce należy wymieszać sos sojowy i cukier trzcinowy z wodą, a następnie wszystkie składniki smażyć jeszcze przez około 4 minuty.
Danie idealnie smakuje z ryżem.