Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wieprzowina po chińsku z mango 

wieprzowina

Aby nieco urozmaicić swoją dietę, warto sięgnąć do przepisów azjatyckich. Smaczną i zdrową propozycją będzie wieprzowina po chińsku z mango. Takie danie jest rozgrzewające i niezwykle aromatyczne. 

Składniki

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa (ok. 550g) 
  • 3 łyżki oleju 
  • szczypta przyprawy do gulaszu lub wieprzowiny 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 mniejsze czerwone papryki 
  • 1 dojrzałe mango 
  • szczypta papryki ostrej lub 1 mała papryczka chili 
  • 4 cm kawałek imbiru 

Dodatkowo: 

  • 5 łyżek wody 
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 150 g ryżu 

Sposób przygotowania: 

Mięso należy umyć i jeżeli występują błonki na zewnętrznej stronie, to należy je usunąć. Potem kroimy je w kostkę albo w cienkie długie paski. Doprawiamy jeszcze przyprawą do gulaszu lub do mięsa wieprzowego. Obtaczamy w mące. 

W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy ryż. 

Drobno pokrojoną czerwoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. W momencie, gdy się zeszkli, dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie wszystko mieszamy. Teraz dodajemy papryki, paseczki mango, rozdrobniony czosnek, starty imbir i szczyptę papryki ostrej. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty. 

Następnie na tej samej patelni po dodaniu odrobiny oleju kładziemy pokrojoną polędwiczkę. Smażymy kilka minut tak, aby mięso było równomiernie wysmażone. Po tym czasie kładziemy jeszcze podsmażone warzywa i wszystko razem mieszamy. 

W miseczce należy wymieszać sos sojowy i cukier trzcinowy z wodą, a następnie wszystkie składniki smażyć jeszcze przez około 4 minuty. 

Danie idealnie smakuje z ryżem. 

Powiązane posty