Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Minicharlotte z pomarańczami 

Minicharlotte z pomarańczami 

Jeżeli postawicie na stole talerz z takimi smakołykami, to żaden z gości nie będzie mógł się im oprzeć. Jedną z zalet biszkopcików jest ich delikatność. Jeżeli więc macie ochotę na jakąś subtelną słodkość, to warto wypróbować ten przepis. 

Składniki: 

  • 25 g cukru 
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 1 pomarańcza 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 80 g śmietany 30% 
  • 20 biszkoptów podłużnych 

Sposób przygotowania: 

Aby zrealizować ten przepis, potrzebne będą obręcze do deserów. Powinny mieć średnicę około 8 cm. 

4 takie obręcze umieszczamy na paterze, a na nich ustawiamy pionowo biszkopty. 

W zimnej wodzie musimy namoczyć żelatynę. Pomarańczę natomiast szorujemy i ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok i odlewamy 2 łyżki. To, co zostało z pomarańczy, mieszamy z jogurtem i cukrem. Sok natomiast, który pozostał, podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Teraz dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej. Masę łączymy z pozostałym kremem jogurtowym i umieszczamy w lodówce. Trzymamy tak długo, aż krem zgęstnieje. 

Teraz musimy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z kremem. Napełniamy obręcze deserów, a następnie wkładamy je na 4 godziny do lodówki. Najlepiej, jeżeli postoją tam przez całą noc. 

Po tym czasie wyjmujemy Charlotte z obręczy do deserów. Ubijamy na sztywno śmietanę do dekoracji i wyciskamy na górę, wykorzystując rękaw cukierniczy. Na koniec wykonujemy jeszcze dekorację, wykorzystując skórkę pomarańczową.

Powiązane posty