Wyborne muffinki czekoladowe, które rozpływają się w ustach. Jeśli szukasz idealnego przepisu, to teraz przygotujesz słodką przekąskę znacznie lepszą niż oferuje dowolny sklep. Przekonaj się, jakie to proste, a już nigdy nie sięgniesz po łakocie z marketu.
Składniki
- Mąka pszenna – 280 gramów
- Kakao – 30 gramów
- Cukier – 80 gramów
- Jajka – 2 sztuki
- Woda gazowana – 150 mililitrów
- Olej z pestek winogron – 100 mililitrów
- Proszek do pieczenia – 1 łyżka
- Czekolada – 100 gramów
Przygotowanie
Rozdrabniamy czekoladę i przesypujemy ją po równo do 2 osobnych misek. W trzeciej misce mieszamy cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Teraz dodajemy tam jajka, olej, wodę gazowaną i połowę rozdrobnionej czekolady. Całość mieszamy i przekładamy do silikonowych foremek na muffinki (do 3/4 wysokości, ponieważ jeszcze urosną). Wierzch posypujemy resztą czekolady. Teraz wstawiamy muffinki na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 oC,