Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Znakomity deser, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jak przygotować czekoladowy krem? To proste, wystarczy chwila cierpliwości i mus czekoladowy będzie gotowy do podania.

Składniki

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce

Do podania

  • Na przykład ciasteczko migdałowe

Przygotowanie

Przygotowanie musu czekoladowego zaczynam od rozpuszczenia czekolady na kąpieli wodnej, a następnie ostudzenia jej do temperatury pokojowej. Ubijam żółtko z cukrem na biały i puszysty krem, po czym stopniowo dodaję rozpuszczoną czekoladę, mieszając delikatnie. Oddzielnie ubijam białko z szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączę z masą czekoladową. Gotowy mus przekładam do szklanek i wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem ozdabiam wiórkami czekoladowymi lub świeżymi owocami i serwuję z ciasteczkiem migdałowym.

Deser jest gotowy do degustacji!

Powiązane posty