Znakomity deser, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jak przygotować czekoladowy krem? To proste, wystarczy chwila cierpliwości i mus czekoladowy będzie gotowy do podania.
Składniki
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce
Do podania
- Na przykład ciasteczko migdałowe
Przygotowanie
Przygotowanie musu czekoladowego zaczynam od rozpuszczenia czekolady na kąpieli wodnej, a następnie ostudzenia jej do temperatury pokojowej. Ubijam żółtko z cukrem na biały i puszysty krem, po czym stopniowo dodaję rozpuszczoną czekoladę, mieszając delikatnie. Oddzielnie ubijam białko z szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączę z masą czekoladową. Gotowy mus przekładam do szklanek i wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem ozdabiam wiórkami czekoladowymi lub świeżymi owocami i serwuję z ciasteczkiem migdałowym.
Deser jest gotowy do degustacji!