Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy w pucharach, screen z YouTube

Pyszny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Prosty przepis na wyborną czekoladę, która rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Śmietanka 30% (300 ml)

Przygotowanie

Całą czekoladę kruszymy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Do osobnego rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie miskę z czekoladą stawiamy na rondelku (nad gotującą się wodą). W ten sposób para wodna doprowadzi do topienia się czekolady. Masę czekoladową cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się ostatniego kawałka. Przy ustawianiu misy pamiętamy, że jej dno nie może dotykać gotującej się wody.

Rozpuszczoną czekoladę zestawiamy z rondelka i odstawiamy do delikatnego ostudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę, żeby była sztywna. Odkładamy 3-4 łyżki śmietany na później. Do pozostałej części śmietany stopniowo dolewamy rozpuszczoną czekoladę i cały czas mieszamy mus. Tak przygotowany mus czekoladowy odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Następnie dekorujemy go pozostałą śmietaną i podajemy do stołu.

Powiązane posty