Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Musaka grecka 

Musaka grecka

Miłośnicy zapiekanek cenią takie potrawy za to, że są sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, jaki można uzyskać tylko poprzez zapiekanie składników. Polscy smakosze szczególnie uwielbiają zapiekanki, ale jak się okazuje, w kuchni greckiej także zajmują one specjalne miejsce. Przykładem jest właśnie musaka przygotowywana na bazie mielonego mięsa, pomidorów i bakłażana. 

Składniki:

  • 1 słoik sosu do spaghetti  
  • 3  bakłażany 
  • 2  ziemniaki (duże) 
  • 600 g mięsa mielonego 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 0.5 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • 0.5 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • oliwa z oliwek 
  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżek mąki pszennej 
  • 3 łyżek masła 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • 100 g mozzarelli 

Sposób przygotowania: 

Bakłażany kroimy w plastry i solimy z obydwu stron. Odkładamy na bok na 15 minut. Potem należy je opłukać i wysuszyć. 

Następnie układamy je na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, a na górę sypiemy świeżo zmielony czarny pieprz. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w temperaturze 200°C. 

W międzyczasie rozgrzewamy w garnku masło. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i podczas mieszania wlewamy mleko. Potem znów garnek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając sos do momentu wrzenia. Dodajemy beszamel, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 

Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy mięso. Smażymy, aż się zarumieni, po czym dodajemy oregano, paprykę słodką, cynamon i czosnek. Następnie nadal smażymy przez około minutę, po czym dodajemy sos do spaghetti. Teraz czekamy, aż całość się zagotuje. 

Obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plasterki. 

Następnie wylewamy odrobinę oliwy na dno naczynia żaroodpornego. Oliwę dokładnie rozprowadzamy, a następnie na spód układamy warstwę bakłażana. Teraz wylewamy 1/3 sosu i także dokładnie go rozprowadzamy. Układamy warstwę ziemniaków, a następnie kolejną warstwę mięsa. Potem ponownie układamy warstwę ziemniaków i ponownie warstwę mięsa. Na samej górze układamy plastry bakłażana. 

Na górę wylewamy sos beszamelowy i na koniec sypiemy tarty ser. 

Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C. 

Powiązane posty