Naleśniki tradycyjnie kojarzą nam się z potrawą, która wypełniona jest dżemem albo twarogiem – na przykład z rodzynkami. Tymczasem ten przepis pochodzący z kuchni francuskiej oferuje nam odkrywanie naleśników na nowo. Nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym smakują wprost wybornie.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- pół szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 250 g szpinaku świeżego
- 1 opakowanie mieszanki przyprawowej 4 sery z brokułami
- 2 ząbki czosnku
- 125 g sera pleśniowego
- pieprz czarny mielony
- masło
- woda
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, a następnie wbijamy jaja. Dodajemy olej, mleko i wodę. Tak połączone składniki mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Teraz smażymy naleśniki na patelni z rozgrzanym olejem.
Następnie na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak samo postępujemy z posiekaną na drobno cebulą. Czekamy, aż się zeszkli, a potem dodajemy szpinak razem ze świeżo mielonym pieprzem. Następnie wszystko mieszamy przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pokruszony ser.
Mieszankę 4 sery z brokułami gotujemy w 300 mililitrach wody. Powinien powstać sos.
Teraz na naleśniki nakładamy farsz, a brzegi zawijamy do środka. Ciasto rolujemy. Naleśniki smażymy jeszcze około 2 minuty z obydwu stron. Danie serwujemy z sosem serowym.