Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku, screen z YouTube

Wyjątkowo pikantne i piekielnie dobre. Przygotuj rewelacyjne naleśniki meksykańskie, które zachwycą i nie dadzą o sobie zapomnieć. Pamiętaj tylko, żeby mieć pod ręką wodę do popijania!

Składniki

  • Gotowe naleśniki (6 sztuk)
  • Przyprawa chili con carne (1 opakowanie)
  • Czerwona fasola z puszki (200 gramów)
  • Kukurydza z puszki (200 gramów)
  • Cukinia (1 sztuka)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
  • Papryczka chili (1 sztuka)
  • Starty żółty ser (0.5 szklanki)
  • Oliwa (3 łyżki)
  • Woda (250 mililitrów)

Przygotowanie

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy delikatnie na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy również fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną w plastry cukinię.

Przyprawę rozrabiamy z wodą i przelewamy na patelnię. Całość doprowadzamy do zagotowania, a później gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 3 minuty. Teraz na naleśniki nakładamy przygotowany farsz. Każdy placek zwijamy w rulon. W osobnej miseczce rozrabiamy koncentrat z posiekaną drobno papryczką chili.

W następnym kroku przekładamy naleśniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch każdego smarujemy przygotowanym przed chwilą koncentratem z chili i posypujemy startym serem. Naleśniki pieczemy przez ok. 15 minut w 190 oC.

Powiązane posty