Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sernik po japońsku

Sernik po japońsku, screen z YouTube

Jeśli lubisz serniki (a kto nie lubi?) ale przejadły Ci się klasyczne smaki, spróbuj czegoś nieco bardziej orientalnego. Wspaniały japoński sernik pozytywnie Cię zaskoczy i wniesie powiew świeżości do Twojego domu.

Składniki

  • Jajka (6 sztuk)
  • Masło (60 g)
  • Mleko (100 ml)
  • Cukier (190 g)
  • Mąka pszenna (90 g)
  • Serek śmietankowy (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Sól (1 szczypta)
  • Cukier puder do podsypania (20 g)

Przygotowanie

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę (pamiętamy o dodaniu szczypty soli). Całość w dalszym ciągu miksujemy, stopniowo dodając cukier. Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce w kąpieli wodnej podgrzewamy mleko z serkiem śmietankowym i masłem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok do kolejnej miski.

Następnie do wystudzonej masy dodajemy przygotowaną przed chwilą limonkę, oba rodzaje mąki oraz żółtka. Bardzo dokładnie mieszamy, a gdy uzyska jednolitą konsystencję, partiami dodajemy ubitą piankę z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Teraz przychodzi pora na nieco japońskiej magii. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem o owijamy folią aluminiową. Wylewamy ciasto do formy. Następnie tak przygotowaną tortownicę wkładamy do większej blachy z wrzącą wodą. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 oC i pieczemy przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę piekarnika do 140 oC i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Kiedy ten czas dobiegnie końca, nie otwieramy piekarnika, tylko zostawiamy w nim ciasto na kolejnych 30 minut do ostygnięcia. Tym sposobem będzie wyjątkowo puszyste i odpowiednio nawilżone.

Powiązane posty