Jeśli lubisz serniki (a kto nie lubi?) ale przejadły Ci się klasyczne smaki, spróbuj czegoś nieco bardziej orientalnego. Wspaniały japoński sernik pozytywnie Cię zaskoczy i wniesie powiew świeżości do Twojego domu.
Składniki
- Jajka (6 sztuk)
- Masło (60 g)
- Mleko (100 ml)
- Cukier (190 g)
- Mąka pszenna (90 g)
- Serek śmietankowy (200 g)
- Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- Limonka (1 sztuka)
- Sól (1 szczypta)
- Cukier puder do podsypania (20 g)
Przygotowanie
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę (pamiętamy o dodaniu szczypty soli). Całość w dalszym ciągu miksujemy, stopniowo dodając cukier. Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce w kąpieli wodnej podgrzewamy mleko z serkiem śmietankowym i masłem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok do kolejnej miski.
Następnie do wystudzonej masy dodajemy przygotowaną przed chwilą limonkę, oba rodzaje mąki oraz żółtka. Bardzo dokładnie mieszamy, a gdy uzyska jednolitą konsystencję, partiami dodajemy ubitą piankę z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Teraz przychodzi pora na nieco japońskiej magii. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem o owijamy folią aluminiową. Wylewamy ciasto do formy. Następnie tak przygotowaną tortownicę wkładamy do większej blachy z wrzącą wodą. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 oC i pieczemy przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę piekarnika do 140 oC i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Kiedy ten czas dobiegnie końca, nie otwieramy piekarnika, tylko zostawiamy w nim ciasto na kolejnych 30 minut do ostygnięcia. Tym sposobem będzie wyjątkowo puszyste i odpowiednio nawilżone.