Przygotowywanie nalewek ma szczególnie długą tradycję w Polsce. Mogą być jednak zrobione jak się okazuje, także z kwiatów. W tym przypadku chodzi o kwiaty bzu lilaka. Przepis nie jest długi, ale długo będziemy pamiętać walory smakowe takiej nalewki.
Składniki:
- 5 dużych kiści kwiatów bzu lilaka (fioletowego)
- 2 szklanki wódki
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki miodu
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Najpierw kwiaty bzu musimy dokładnie wypłukać i poczekać, aż wyschną. Jeżeli już będą osuszone, kwiaty zrywamy z gałązek. Następnie wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. W takim stanie należy je zostawić na tydzień czasu.
Gdy minie 7 dni, zlewamy zawartość słoja przez gazę albo bibułę służącą do filtrowania.
Następnie przygotowujemy syrop. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować ciepłej wody, miodu i soku z cytryny. Syrop należy wystudzić.
Gdy będzie już zimny, łączymy go z zalewem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 3 miesiące.
Po tym czasie można już próbować, jak smakuje nalewka.