Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z kwiatów bzu 

nalewka

Przygotowywanie nalewek ma szczególnie długą tradycję w Polsce. Mogą być jednak zrobione jak się okazuje, także z kwiatów. W tym przypadku chodzi o kwiaty bzu lilaka. Przepis nie jest długi, ale długo będziemy pamiętać walory smakowe takiej nalewki. 

Składniki: 

  • 5 dużych kiści kwiatów bzu lilaka (fioletowego) 
  • 2 szklanki wódki 
  • 2 szklanki wody 
  • 2 szklanki miodu 
  • sok z 1 cytryny 

Sposób przygotowania: 

Najpierw kwiaty bzu musimy dokładnie wypłukać i poczekać, aż wyschną. Jeżeli już będą osuszone, kwiaty zrywamy z gałązek. Następnie wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. W takim stanie należy je zostawić na tydzień czasu. 

Gdy minie 7 dni, zlewamy zawartość słoja przez gazę albo bibułę służącą do filtrowania. 

Następnie przygotowujemy syrop. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować ciepłej wody, miodu i soku z cytryny. Syrop należy wystudzić. 

Gdy będzie już zimny, łączymy go z zalewem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 3 miesiące. 

Po tym czasie można już próbować, jak smakuje nalewka. 

Powiązane posty