Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z kiszonych ogórków 

nalewka w kieliszkach

Kiszone ogórki najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do sałatek lub w całości zjadamy je do obiadu. Mało kto jednak słyszał o nalewce, gdzie główną rolę właśnie będzie odgrywać to ukiszone warzywo. Nietypowa nalewka z pewnością jest jednak godna tego, aby i jej posmakować. 

Składniki: 

  • 1 kg kiszonych ogórków 
  • 4 pęczki koperku 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 5 kulek pieprzu czarnego 
  • 3 sztuki goździków 
  • pół laski cynamonu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 l spirytusu 96% 
  • 0,8 l wody demineralizowanej 

Sposób przygotowania: 

Na początek ogórki kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie wrzucamy ją razem z koperkiem i resztą przypraw do dużego słoja. 

Teraz wlewamy wodę i spirytus. Wszystko dokładnie musimy wymieszać, a słój zakręcić. Przez kolejne 14 dni powinien stać w ciemnym i chłodnym miejscu. Pamiętajmy jednak, aby raz dziennie wstrząsnąć słojem. 

Gdy upłynie ten czas, odcedzamy płyn i przelewamy do czystych butelek. Ponownie muszą postać przez 14 dni w zacienionym i chłodnym miejscu. 

W końcu po 2 tygodniach można przystąpić do degustacji. Pamiętajmy też, że im dłużej taka nalewka stoi, tym będzie smaczniejsza. 

Powiązane posty