Popularna wiśniówka zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego. Jej wyjątkowy aromat oraz słodki i niepowtarzalny aromat skuszą każdego.
Składniki
- Wiśnia (2,5 kg)
- Spirytus (500 ml)
- Cukier (1 kg)
- Wanilia (3 g)
- Migdały (100 g)
- Woda (250 ml)
Przygotowanie
Zaczynamy od drylowania wiśni. W żadnym z owoców nie może zostać pestka, ponieważ zepsuje to naszą nalewkę, która zwyczajnie stanie się gorzka. Tak jest, nawet od jednej pestki! (No i wystąpi ryzyko zakrztuszenia się).
Teraz wsypujemy wszystkie wiśnie i migdały do małego gąsiora lub butelki, którą możemy szczelnie zamknąć korkiem (min 2 litry, choć lepiej 3 litry). Dodajemy do nich również laskę wanilii przekrojoną wzdłuż. Całość zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 7 dni.
Po tym czasie odlewamy alkohol do innej butelki. Z kolei w rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę i dodajemy do niej cukier, cały czas mieszając wywar. Tak powstały syrop, kiedy już przestygnie, dodajemy do wiśni. Przelewamy go do wiśni, szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy, ale tym razem na 14 dni. Pamiętamy, żeby szczelnie zamknąć również butelkę ze wcześniej odlanym alkoholem!
Kiedy już minie 14 dni (dłużyło się, prawda?), to odcedzamy wiśnie. Syrop mieszamy z odlanym 2 tygodnie wcześniej alkoholem. Całość przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. No i teraz przychodzi czas na najgorsze. Wiśniówka, chociaż już jest zdatna do spożycia, to pełnię swojego smaku zyskuje dopiero po 30 dniach w szczelnym zamknięciu.
Z kolei wiśnie i migdały możemy wykorzystać w innych przepisach kulinarnych, a najpewniej będą to ciasta i desery.