Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa, screen z YouTube

Popularna wiśniówka zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego. Jej wyjątkowy aromat oraz słodki i niepowtarzalny aromat skuszą każdego.

Składniki

  • Wiśnia (2,5 kg)
  • Spirytus (500 ml)
  • Cukier (1 kg)
  • Wanilia (3 g)
  • Migdały (100 g)
  • Woda (250 ml)

Przygotowanie

Zaczynamy od drylowania wiśni. W żadnym z owoców nie może zostać pestka, ponieważ zepsuje to naszą nalewkę, która zwyczajnie stanie się gorzka. Tak jest, nawet od jednej pestki! (No i wystąpi ryzyko zakrztuszenia się).

Teraz wsypujemy wszystkie wiśnie i migdały do małego gąsiora lub butelki, którą możemy szczelnie zamknąć korkiem (min 2 litry, choć lepiej 3 litry). Dodajemy do nich również laskę wanilii przekrojoną wzdłuż. Całość zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 7 dni.

Po tym czasie odlewamy alkohol do innej butelki. Z kolei w rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę i dodajemy do niej cukier, cały czas mieszając wywar. Tak powstały syrop, kiedy już przestygnie, dodajemy do wiśni. Przelewamy go do wiśni, szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy, ale tym razem na 14 dni. Pamiętamy, żeby szczelnie zamknąć również butelkę ze wcześniej odlanym alkoholem!

Kiedy już minie 14 dni (dłużyło się, prawda?), to odcedzamy wiśnie. Syrop mieszamy z odlanym 2 tygodnie wcześniej alkoholem. Całość przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. No i teraz przychodzi czas na najgorsze. Wiśniówka, chociaż już jest zdatna do spożycia, to pełnię swojego smaku zyskuje dopiero po 30 dniach w szczelnym zamknięciu.

Z kolei wiśnie i migdały możemy wykorzystać w innych przepisach kulinarnych, a najpewniej będą to ciasta i desery.

Powiązane posty