Zachwyć swoich gości wyjątkowym ponczem różanym z truskawkami. Gwarantuję, że wszyscy będą domagać się więcej. Wybitny aromat napoju potrafi zdziałać prawdziwe cuda.
Składniki
- Płatki róży (3 sztuki)
- Truskawka (1 kg)
- Woda różana (2 łyżki)
- Wino białe (750 ml)
- Szampan (1050 ml)
- Cukier puder (100 g)
Przygotowanie
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i przekrajamy na pół (lub na ćwiartki, jeśli są większe). Teraz białe wino mieszamy z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się całego cukru. Dodajemy tutaj również 2 łyżki wody różanej. Na koniec przekładamy do pojemnika z winem pokrojone truskawki. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Tuż przed podaniem ponczu rwiemy płatki róży na drobne kawałki. Następnie do przygotowanego wcześniej wina dodajemy schłodzonego szampana i posypujemy płatkami róży. Tak przygotowany poncz różany jest gotowy do podania.