Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Poncz różany

Poncz różany, screen z YouTube

Zachwyć swoich gości wyjątkowym ponczem różanym z truskawkami. Gwarantuję, że wszyscy będą domagać się więcej. Wybitny aromat napoju potrafi zdziałać prawdziwe cuda.

Składniki

  • Płatki róży (3 sztuki)
  • Truskawka (1 kg)
  • Woda różana (2 łyżki)
  • Wino białe (750 ml)
  • Szampan (1050 ml)
  • Cukier puder (100 g)

Przygotowanie

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i przekrajamy na pół (lub na ćwiartki, jeśli są większe). Teraz białe wino mieszamy z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się całego cukru. Dodajemy tutaj również 2 łyżki wody różanej. Na koniec przekładamy do pojemnika z winem pokrojone truskawki. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Tuż przed podaniem ponczu rwiemy płatki róży na drobne kawałki. Następnie do przygotowanego wcześniej wina dodajemy schłodzonego szampana i posypujemy płatkami róży. Tak przygotowany poncz różany jest gotowy do podania.

Powiązane posty