Miodówka! Idealny wybór na każdą porę roku. Latem wprowadzi w przyjemny klimat ciepłych dni, a zimą skutecznie rozgrzeje. Do tego znakomicie sprawdzi się jako środek na wzmocnienie naszej odporności. Bo jak wiadomo, to właśnie nalewki są najskuteczniejsze.
Składniki
- Spirytus (700 ml)
- Cytryna (1/2 sztuki)
- Imbir świeży (5 g)
- Gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
- Miód (500 g)
- Wanilia (3 g)
- Woda (600 ml)
Przygotowanie
Na początek na patelnię wylewamy cały miód i dodajemy do niego laskę wanilii (przekrojoną na pół), startą gałkę muszkatołową i plastry imbiru. Całość doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zaczynamy powoli i ostrożnie dolewać wodę. Całość ponownie doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię i odstawiamy do wystygnięcia.
Tak przygotowany miodowy wywar łączmy ze spirytusem. Bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy do butli, które następnie szczelnie zamykamy korkiem. Tak przygotowaną nalewkę miodową odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie wystarczy odcedzić nalewkę przez gazę i przelać do czystych butelek. Wyborny napój jest gotowy do podania.