Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z miodu

Nalewka miodowa, screen z YouTube

Miodówka! Idealny wybór na każdą porę roku. Latem wprowadzi w przyjemny klimat ciepłych dni, a zimą skutecznie rozgrzeje. Do tego znakomicie sprawdzi się jako środek na wzmocnienie naszej odporności. Bo jak wiadomo, to właśnie nalewki są najskuteczniejsze.

Składniki

  • Spirytus (700 ml)
  • Cytryna (1/2 sztuki)
  • Imbir świeży (5 g)
  • Gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
  • Miód (500 g)
  • Wanilia (3 g)
  • Woda (600 ml)

Przygotowanie

Na początek na patelnię wylewamy cały miód i dodajemy do niego laskę wanilii (przekrojoną na pół), startą gałkę muszkatołową i plastry imbiru. Całość doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zaczynamy powoli i ostrożnie dolewać wodę. Całość ponownie doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię i odstawiamy do wystygnięcia.

Tak przygotowany miodowy wywar łączmy ze spirytusem. Bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy do butli, które następnie szczelnie zamykamy korkiem. Tak przygotowaną nalewkę miodową odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie wystarczy odcedzić nalewkę przez gazę i przelać do czystych butelek. Wyborny napój jest gotowy do podania.

Powiązane posty