Znakomita nalewka z rokitnika z dodatkiem pigwy. Słodycz owoców zamknięta w niepozornej butelce. Ty również możesz ją okiełznać.
Składniki
- Spirytus – 1 l
- Owoce rokitnika – 1 kg
- Cukier – 1 kg
- Pigwa – 0,5 kg
- Woda – 0.25 l
Przygotowanie
Umyte owoce rokitnika wsypujemy do sporego słoika. Dodajemy do nich również pokrojone owoce pigwy. Następnie gotujemy cukier w wodzie. Czekamy, aż powstały syrop przestygnie, po czym mieszamy go ze spirytusem. Napojem zalewamy czekające w słoiku owoce. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Pamiętamy, żeby co kilka dni energicznie nim potrząsać.
Po tym czasie nalewkę odcedzamy (przez gazę lub filtr do kawy). Gotową nalewkę przelewamy do butelek i przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym miejscu.