Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Skrzydełka w coli

Skrzydełka w coli

Szybki i pomysłowy sposób na przygotowanie niebanalnych skrzydełek w Coca-Coli.

Składniki

  • opakowanie skrzydełek z kurczaka: 800 gramów
  • przyprawa do kurczaka
  • miód: 2 łyżki
  • sos sojowy: 2 łyżki
  • ketchup: 5 łyżek
  • Coca-cola: 50 mililitrów
  • ryż: 200 gramów

Przygotowanie

Najpierw dokładnie myjemy skrzydełka, potem rąbiemy je na mniejsze kawałki, usuwając końcówki, czyli lotki. Następnie umieszczamy mięso i pozostałe składniki w woreczku do pieczenia. Delikatnie wmasowujemy przyprawę w kawałki kurczaka, aby marynata równomiernie je oblewała.

Po zamknięciu woreczka za pomocą klipsa, umieszczamy go w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez około 30 minut. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, otwieramy torebkę na 10 minut przed zakończeniem pieczenia. W międzyczasie przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na ugotowanym ryżu układamy upieczone skrzydełka. Możemy również zastosować ten sam sposób do przygotowania podudzi z kurczaka. Wystarczy tylko nieco wydłużyć czas pieczenia do około 45 minut. Zamiast coli w marynacie możemy dodać gorzką kawę, co nada potrawie interesujący smak.

Powiązane posty