Masz ochotę na pyszne śniadanie? W takim razie ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Omlet po hiszpańsku i kiełbasa chorizo to niezrównany duet. Prosty przepis pozwoli Ci stworzyć aromatyczne danie dla wszystkich gości.
Składniki
- Jajko – 5 sztuk
- Majonez – 2 łyżki
- Natka pietruszki – 2 łyżki
- Pieprz czarny mielony – 0.5 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Kiełbasa chorizo – 50 gramów
- Młode ziemniaki – 400 gramów
- Cebula – 1 sztuka
- Oliwa – 1 łyżka
Przygotowanie
Natkę siekamy, a resztę składników kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC, a w tym czasie roztrzepujemy jajka, do których dodajemy pieprz, natkę pietruszki i majonez. Teraz na patelni podgrzewamy oliwę, na której podsmażamy chorizo. W drugiej kolejności dodajemy do kiełbasy cebulę i ziemniaki. Wszystko smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
Całość zalewamy przygotowanymi wcześniej jajkami i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Po tym czasie wstawiamy patelnię do piekarnika na kolejnych 15 minut.