Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet z grzybami 

omlet na talerzu

Omlet to danie bardzo często wybierane na śniadanie lub szybki lunch. Czy może być jednak wzbogacony w grzyby? Jak najbardziej tak. Szczególnie warto spróbować takiego przepisu, który przewiduje kurki. Uważane są za najzdrowsze grzyby. 

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej 
  • szczypta soli 
  • masło do smażenia 
  • 250 g kurek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • sól 

Sposób przygotowania: 

Kurki należy najpierw oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą. Nie należy ich jednak moczyć. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy czosnek, który powinien być drobno posiekany. Dorzucamy też grzyby i wszystko razem smażymy przez 5 minut. Następnie posypujemy natką pietruszki. Całość należy dokładnie wymieszać. Teraz grzyby przekładamy na talerz. 

Jajka należy ubić z dodatkiem wody i szczyptą soli przez mniej więcej 30 sekund. 

Następnie wykorzystujemy tę samą patelnię co do tej pory, dodając trochę masła. Powinno zacząć się pienić. Gdy to nastąpi, wlewamy ubite jajka. Pamiętajmy, aby w trakcie smażenia przechylać patelnię na wszystkie strony. Dzięki temu ciasto równomiernie się rozleje. 

Gdy omlet będzie już gotowy, układamy na nim kurki i składamy. Następnie kroimy na pół i podajemy z bagietką. 

Powiązane posty