Czy kuchnia amerykańska musi się zawsze kojarzyć nam z krwistym stekiem albo żeberkami? Bynajmniej. Przykładem są takie rarytasy jak przepis na paprykę faszerowaną mac and cheese. To posiłek, który nastroi nas optymistycznie w nawet najbardziej pochmurny jesienny dzień. Takie danie zresztą smakuje zawsze, obojętnie jaka jest pora roku lub pora dnia.
Składniki:
- 200 g makaronu kolanka
- 250 g sera żółtego tartego
- pęczek szczypiorku
- 100 ml śmietanki 12% lub 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 kolorowe papryki
- 1 opakowanie mieszanki – “makaron z serem”
Sposób przygotowania:
Makaron musimy ugotować tak, jak wskazuje to instrukcja na opakowaniu. Gotujemy go al’dente.
Teraz potrzebny będzie garnek. Wlewamy 700 ml wody i dodajemy zawartość mieszanki “makaron z serem”. Dodajemy również śmietankę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy 200 g startego sera. Pamiętajmy, aby trochę sera zostawić na później. Składniki ponownie dokładnie mieszamy. Dodajmy jeszcze posiekany szczypiorek. Można też całość wzbogacić posiekaną papryką jalapeno, tymiankiem oraz dojrzewającym serem.
Teraz zabieramy się za paprykę. Ścinamy jej górną część, czyli tę z ogonkiem. Wyciągamy gniazda nasienne i usuwamy pestki. Papryki skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Teraz możemy już faszerować papryki makaronem i sosem. Sypiemy na górę tarty żółty ser i przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią papryki. Tak przygotowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 200°C i czekamy mniej więcej 30 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.