Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Paszteciki z serem feta 

paszteciki

Paszteciki niezależnie od tego, jakie będą mieć nadzienie to idealna przekąska. Sprawdzą się podczas bardziej lub mniej formalnej imprezy. Poza tym, jeżeli są pyszne, to przecież zawsze się chce po nie sięgnąć. A te wypełnione serem feta, należą do najsmaczniejszych. 

Składniki: 

  • ciasto francuskie 
  • przyprawa czosnkowa 
  • 250 g sera feta 
  • jeden pęczek szczypiorku 
  • 2 sztuki jajek 

Sposób przygotowania: 

W odpowiednio dużej misce umieszczamy ser feta. Dodajemy czosnkową przyprawę, jajko i posiekany szczypiorek. Składniki łączymy ze sobą. 

Ciasto francuskie natomiast należy pokroić na dosyć duże kwadraty. Wykorzystując łyżkę, na środku kwadratów kładziemy nadzienie serowe. Następnie każdy kwadrat składamy po przekątnej. W ten sposób powstaną estetyczne trójkąty. Brzegi natomiast zlepiamy, wykorzystując widelec. 

Teraz na blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia, przekładamy przygotowane trójkąty. Roztrzepane jajko wykorzystamy do posmarowania. 

Teraz umieszczamy blachę w rozgrzanym do 190°C piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. 

Po tym czasie paszteciki będą gotowe i idealnie się sprawdzą jako smakowita przekąska. 

Powiązane posty