Ten przepis to doskonałe rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy stosują dietę wegetariańską, ale jednocześnie mogą mieć ochotę na pasztet. Zrobiony z jajek z dodatkiem pieczarek to wspaniała przystawka na każdą okazję.
Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 dag masła
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 posiekany pęczek szczypiorku
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Myjemy i oczyszczamy pieczarki, a następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Następnie obieramy i kroimy cebulę. Podsmażamy ją na maśle, a następnie to samo robimy z pieczarkami.
Teraz należy ugotować 10 jajek. Obieramy je i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. W kolejnym etapie mieszamy je razem z cebulką i pieczarkami. Do takiej masy dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, groszek konserwowy, starty żółty ser, śmietanę i majonez. Dobrze jeszcze wbić 2 surowe jajka, a następnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy.
Potrzebne będzie naczynie żaroodporne, które należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie wykładamy przygotowaną masę i pieczemy przez około godziny w temperaturze 200 °.