Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegetariański pasztet z jajek z pieczarkami 

pasztet

Ten przepis to doskonałe rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy stosują dietę wegetariańską, ale jednocześnie mogą mieć ochotę na pasztet. Zrobiony z jajek z dodatkiem pieczarek to wspaniała przystawka na każdą okazję. 

Składniki: 

  • 12 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera 
  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 1 duża cebula 
  • 1/2 szklanki śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 3 dag masła 
  • 3 łyżki oleju 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 posiekany pęczek szczypiorku 
  • bułka tarta 

Sposób przygotowania: 

Myjemy i oczyszczamy pieczarki, a następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Następnie obieramy i kroimy cebulę. Podsmażamy ją na maśle, a następnie to samo robimy z pieczarkami. 

Teraz należy ugotować 10 jajek. Obieramy je i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. W kolejnym etapie mieszamy je razem z cebulką i pieczarkami. Do takiej masy dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, groszek konserwowy, starty żółty ser, śmietanę i majonez. Dobrze jeszcze wbić 2 surowe jajka, a następnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy. 

Potrzebne będzie naczynie żaroodporne, które należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie wykładamy przygotowaną masę i pieczemy przez około godziny w temperaturze 200 °. 

Powiązane posty