Czasami wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować sobie smakowity posiłek. Jak przygotować makaron z pesto? Ale nie z takim zwykłym, a z natki pietruszki. Ten prosty przepis z pewnością Cię zachwyci.
Składniki:
- 200 g sera parmezan
- 2 łyżki siemienia lnianego
- natka pietruszki
- 1 główka czosnku
- pół cytryny
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- oliwa z oliwek
- 200 g ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:
Obieramy czosnek, z cytryny wyciskamy sok, a ser ścieramy na tarce.
Na patelnię przekładamy pestki i podlewamy 2 łyżkami oliwy. Następnie prażymy. Po uprażeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Teraz uprażone ziarno, czosnek oliwę, starty parmezan i natkę pietruszki umieszczamy w kielichu miksera. Miksujemy tak długo, aż powstanie gładka pasta. Dodatkowo doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny, pieprzem i szczyptą soli zgodnie z własnym gustem.
Takie pesto będzie pasować do każdego makaronu.