Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pesto z natki pietruszki i czosnku 

makaron z pesto

Czasami wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować sobie smakowity posiłek. Jak przygotować makaron z pesto? Ale nie z takim zwykłym, a z natki pietruszki. Ten prosty przepis z pewnością Cię zachwyci.

Składniki: 

  • 200 g sera parmezan 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • natka pietruszki 
  • 1 główka czosnku 
  • pół cytryny 
  • 2 łyżki pestek słonecznika 
  • 1 łyżka pestek dyni 
  • oliwa z oliwek 
  • 200 g ulubionego makaronu 

Sposób przygotowania: 

Obieramy czosnek, z cytryny wyciskamy sok, a ser ścieramy na tarce. 

Na patelnię przekładamy pestki i podlewamy 2 łyżkami oliwy. Następnie prażymy. Po uprażeniu pozostawiamy do wystygnięcia. 

Teraz uprażone ziarno, czosnek oliwę, starty parmezan i natkę pietruszki umieszczamy w kielichu miksera. Miksujemy tak długo, aż powstanie gładka pasta. Dodatkowo doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny, pieprzem i szczyptą soli zgodnie z własnym gustem. 

Takie pesto będzie pasować do każdego makaronu. 

Powiązane posty