Rzymska pieczeń z udźca indyka to tradycyjny włoski przysmak, którym zachwycisz każdego smakosza. Przygotuj nieszablonowane danie, będące w stanie z łatwością skraść serce.
Składniki
- Udziec z indyka bez kości (800 gramów)
- Przyprawa do mięsa mielonego (1 opakowanie)
- Jajka (7 sztuk)
- Kajzerki namoczone w mleku (2 sztuki)
- Przyprawa pikantna (1 łyżeczka)
- Natka pietruszki (1 pęczek)
- Zielone oliwki (100 gramów)
- Czarne oliwki (100 gramów)
- Ser feta (100 gramów)
Przygotowanie
Mięso z indyka mielimy w maszynce (na dużych oczkach) i mieszamy z odciśniętymi z nadmiaru mleka bułkami. Teraz dodajemy przyprawę pikantną, jajka (2 sztuki), oliwki pokrojone w plasterki, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięsa i ser feta pokrojony w kostkę. Całość delikatnie mieszamy.
Połowę tak przygotowanego farszu przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Na środku farszu robimy małe wgłębienie, a na wierzch układamy pozostałe jajka (ugotowane na twardo i obrane). Całość przykrywamy resztą farszu. Tak przygotowane mięso wkładamy na ok. 90 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC.