Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczeń z udźca indyka

Pieczeń rzymska

Rzymska pieczeń z udźca indyka to tradycyjny włoski przysmak, którym zachwycisz każdego smakosza. Przygotuj nieszablonowane danie, będące w stanie z łatwością skraść serce.

Składniki

  • Udziec z indyka bez kości (800 gramów)
  • Przyprawa do mięsa mielonego (1 opakowanie)
  • Jajka (7 sztuk)
  • Kajzerki namoczone w mleku (2 sztuki)
  • Przyprawa pikantna (1 łyżeczka)
  • Natka pietruszki (1 pęczek)
  • Zielone oliwki (100 gramów)
  • Czarne oliwki (100 gramów)
  • Ser feta (100 gramów)

Przygotowanie

Mięso z indyka mielimy w maszynce (na dużych oczkach) i mieszamy z odciśniętymi z nadmiaru mleka bułkami. Teraz dodajemy przyprawę pikantną, jajka (2 sztuki), oliwki pokrojone w plasterki, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięsa i ser feta pokrojony w kostkę. Całość delikatnie mieszamy.

Połowę tak przygotowanego farszu przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Na środku farszu robimy małe wgłębienie, a na wierzch układamy pozostałe jajka (ugotowane na twardo i obrane). Całość przykrywamy resztą farszu. Tak przygotowane mięso wkładamy na ok. 90 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC.

Powiązane posty