Pyszne śniadanie w prosty sposób. Słodkie i pożywne – musisz go spróbować!
Składniki
- Płatki owsiane – 1 szklanka (100 g)
- Mleko (zwykłe lub roślinne) – 1 i 3/4 szklanki
- Gorzkie (naturalne) kakao – 2 łyżki
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Syrop klonowy lub miód – 1 łyżka
- Cynamon – szczypta
- Masło orzechowe – 2 łyżki
- Czekolada gorzka lub lekko gorzka – od 50 do 100 g
- Świeże maliny – 1 szklanka (lub 1/2 szklanki mrożonych)
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 oC. W tym czasie przesypujemy płatki owsiane do żaroodpornych foremek (maksymalnie do połowy ich wysokości). W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao, syropem klonowym, masłem orzechowym i cynamonem. Nie dopuszczamy do wrzenia. Tak przygotowanym mlekiem z dobrze wymieszanymi składnikami zalewamy płatki owsiane. Zostawiamy ok. 1-2 cm miejsca na późniejsze dodatki. Dodajemy na wierzch drobno posiekaną czekoladę. Foremki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.