Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczona owsianka czekoladowa

Pieczona owsianka czekoladowa

Pyszne śniadanie w prosty sposób. Słodkie i pożywne – musisz go spróbować!

Składniki

  • Płatki owsiane – 1 szklanka (100 g)
  • Mleko (zwykłe lub roślinne) – 1 i 3/4 szklanki
  • Gorzkie (naturalne) kakao – 2 łyżki
  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • Syrop klonowy lub miód – 1 łyżka
  • Cynamon – szczypta
  • Masło orzechowe – 2 łyżki
  • Czekolada gorzka lub lekko gorzka – od 50 do 100 g
  • Świeże maliny – 1 szklanka (lub 1/2 szklanki mrożonych)

Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 oC. W tym czasie przesypujemy płatki owsiane do żaroodpornych foremek (maksymalnie do połowy ich wysokości). W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao, syropem klonowym, masłem orzechowym i cynamonem. Nie dopuszczamy do wrzenia. Tak przygotowanym mlekiem z dobrze wymieszanymi składnikami zalewamy płatki owsiane. Zostawiamy ok. 1-2 cm miejsca na późniejsze dodatki. Dodajemy na wierzch drobno posiekaną czekoladę. Foremki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Powiązane posty