Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczone plasterki ziemniaków

Wiele osób lubi przekąskę w postaci popularnych chipsów. Znacznie ciekawszą alternatywą są dla nich pieczone plasterki ziemniaków. Mogą być dodatkiem do obiadu, a także zwyczajną przekąską. Są łatwe do przygotowania i nie wymagają dużej ilości czasu. Dodatkowo pieczone plasterki ziemniaków można przyprawić na wiele interesujących sposobów.

Składniki:
– Ziemniaki (140 g)
– Olej rzepakowy (10 g)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Na początek myjemy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki. Możemy to zrobić z pomocą ostrego noża lub mandoliny. Plasterki ziemniaków wkładamy na około 10 minut do zimnej wody. Następnie je odcedzamy, dokładnie płuczemy i obsuszamy na ręczniki papierowym. W kolejnym kroku włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 200 oC. Wysuszone ziemniaki dokładnie oblewamy olejem i mieszamy. Następnie przygotowujemy blachę. Wykładamy ją papierem do pieczenia, na którym układamy plasterki ziemniaków w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika, a jego temperaturę zmniejszamy do 170 oC oraz włączamy termoobieg. Pieczone plasterki ziemniaków są gotowe po uzyskaniu złocistej barwy. Na koniec wystarczy posypać je solą i pieprzem. Opcjonalnie można użyć również szczypty innych przypraw w proszku.

Powiązane posty