Margarita to rodzaj pizzy należący do tych najbardziej tradycyjnych o najdłuższej historii. Świetnie smakuje zawsze i przy każdej okazji. Warunkiem jest jednak ścisłe trzymanie się przepisu.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy i dodatki:
- 1 puszka obranych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 białe kulki mozzarelli
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Drożdże powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszamy je z ciepłą wodą, cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Następnie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy soli i mieszamy. Sukcesywnie wlewamy drożdżowy rozczyn i powoli mieszamy drewnianą łyżką. Podczas mieszania należy zagarniać do środka mąkę. Na sam koniec wlewamy oliwę i łączymy składniki w całość. Teraz formujemy kulkę i wyrabiamy ciasto przez mniej więcej 15 minut. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło. Będzie to trwać około godziny.
Sos pomidorowy przygotowujemy poprzez gotowanie pomidorów z puszki razem z solą, pieprzem, oregano, cukrem i oliwą. Miksujemy pomidory albo rozdrabniamy widelcem. Potem gotujemy przez 15 minut pod przykryciem.
Jeżeli ciasto już wyrośnie, dzielimy je na 3 części. Każda z części powinna być rozpłaszczona na blasze wysmarowanej oliwą. Następnie odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu i bez przeciągów pod przykryciem. Piekarnik należy nagrzać do 250°C.
Jeżeli ciasto już podrosło, smarujemy je sosem pomidorowym, rysując okręgi. Sypiemy tarty ser i wkładamy pierwszą pizzę do piekarnika. Pieczenie powinno trwać około 9 minut. Boki powinny lekko się zarumienić, a spód musi być upieczony i chrupiący.
Pizzę po wyjęciu wystarczy posypać listkami bazylii.