Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza farmerska 

Pizza farmerska

Ten rodzaj pizzy zadowoli wszystkich miłośników wędlin i mięs. To właśnie dzięki nim pizza zyskuje cechy dania rustykalnego. Dodatkowo bogactwo takich składników sprawia, że będzie to danie bardzo sycące. Jeżeli uwielbiacie wyraźne smaki, to ten przepis jest właśnie dla was. 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 15 g drożdży 
  • 0.5 szklanki mleka 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • jedna łyżeczka soli 
  • 3 łyżki keczupu 
  • Maggi 
  • 50 g szynki w plasterkach 
  • 50 g boczku 
  • 50 g kiełbasy wieprzowej 
  • jedna czerwona papryka 
  • 50 g sera żółtego 
  • przyprawa do pizzy 

Sposób przygotowania: 

Mąkę przesiewamy do miski, a mleko podgrzewamy. Następnie do kubka kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, łyżkę mąki i mleko. Składniki razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Teraz do mąki musimy dodać sól i olej, a także wyrośnięte drożdże. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto już wyrosło, możemy je rozwałkować. Potem przekładamy do tortownicy, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia albo posmarowana masłem. Formujemy brzegi. 

Następnie smarujemy ketchupem doprawionym maggi. 

Boczek, kiełbasę, szynkę i paprykę kroimy w paseczki. Rozkładamy farsz na cieście i posypujemy przyprawą do pizzy oraz serem. 

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200°C. 

Po tym czasie pizzę można już kroić na równe części i podawać z ketchupem.

Powiązane posty