Francuska kuchnia czasami rzeczywiście zaskakuje. Z pewnością Twoim zdaniem kolacja musi wyglądać tradycyjnie, a więc powinna przewidywać pieczywo i wędlinę. Tymczasem Francuzi jadają jednak inaczej. Przykładem są smażone pory z cebulą i parmezanem.
Składniki:
- 6 dużych świeżych porów (części białe, 2-5 cm zielonych)
- 3 duże czerwone cebule, obrane i pokrojone w grube krążki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka nasion fenkułu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 5 dag parmezanu
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od przekrojenia każdego pora wzdłuż na połowę. Teraz bierzemy każdą połówkę i rozcinamy na cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę do smażenia. Dodajemy pory i podsmażamy do momentu, aż zmiękną. Będzie to trwało około 15 minut. Następnie przyprawiamy pieprzem i solą.
Będziemy też potrzebować drugiej patelni. Na niej także rozgrzewamy masło i oliwę. Następnie smażymy przez około 10 minut cebulę. Robimy to do momentu, aż zmięknie.
Teraz wlewamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Zwróćmy uwagę, aby do dna nie przywierały żadne kawałki. Nieustannie mieszając, dodajemy nasiona fenkułu, a także gałkę muszkatołową. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Warstwę ciepłych porów rozkładamy na talerzach, a na nich umieszczamy smażoną cebulę. No wieszch sypiemy jeszcze parmezan i natkę pietruszki.
Francuska kolacja jest gotowa.