Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Smażone pory z cebulą i parmezanem 

por

Francuska kuchnia czasami rzeczywiście zaskakuje. Z pewnością Twoim zdaniem kolacja musi wyglądać tradycyjnie, a więc powinna przewidywać pieczywo i wędlinę. Tymczasem Francuzi jadają jednak inaczej. Przykładem są smażone pory z cebulą i parmezanem. 

Składniki: 

  • 6 dużych świeżych porów (części białe, 2-5 cm zielonych) 
  • 3 duże czerwone cebule, obrane i pokrojone w grube krążki 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 5 dag parmezanu 
  • posiekana natka pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Rozpoczynamy od przekrojenia każdego pora wzdłuż na połowę. Teraz bierzemy każdą połówkę i rozcinamy na cienkie paski. 

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę do smażenia. Dodajemy pory i podsmażamy do momentu, aż zmiękną. Będzie to trwało około 15 minut. Następnie przyprawiamy pieprzem i solą. 

Będziemy też potrzebować drugiej patelni. Na niej także rozgrzewamy masło i oliwę. Następnie smażymy przez około 10 minut cebulę. Robimy to do momentu, aż zmięknie. 

Teraz wlewamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Zwróćmy uwagę, aby do dna nie przywierały żadne kawałki. Nieustannie mieszając, dodajemy nasiona fenkułu, a także gałkę muszkatołową. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Warstwę ciepłych porów rozkładamy na talerzach, a na nich umieszczamy smażoną cebulę. No wieszch sypiemy jeszcze parmezan i natkę pietruszki. 

Francuska kolacja jest gotowa. 

Powiązane posty