Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie po japońsku 

śledzie

Śledzie to ryba popularna na całym świecie, również w Azji. Wyjątkowo smakuje potrawa przygotowana ze śledzi w wersji japońskiej. Wcale też nie będziemy potrzebować żadnych egzotycznych składników. 

Składniki: 

  • 400 g śledzi w oleju 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
  • jedna czerwona cebula 
  • 2 jajka 
  • puszka groszku konserwowego 
  • 80 g żółtego tartego sera 

Sposób przygotowania: 

Rybę należy pozbawić nadmiaru oleju. Musimy po prostu odcisnąć śledzie na ręczniku papierowym. Potem już możemy ją kroić na kawałki, które powinny mieć szerokość około 4 cm. 

Jajka należy ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzany je i kroimy na drobno. 

Następnie na dno półmiska lub talerza wysypujemy zielony groszek. Na nim układamy śledzie. 

Przygotowujemy kremowy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną, a następnie łączymy z jajkami. 

Na każdy kawałek śledzia kładziemy plaster cebuli. Potem nakładamy porcję sosu. Na koniec posypujemy startym serem. 

Powiązane posty