Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Baba ghanoush

Przepis wegański na baba ghanoush - pasta z bakłażana

Znakomity wegański przepis na pyszną pastę z pieczonego bakłażana. Przepis na baba ghanoush jest prosty, chociaż wymaga około godziny razem z pieczeniem warzyw. Warto jednak się postarać, ponieważ otrzymamy wyborną pastę, która zachwyci nie tylko wegan, ale każdego smakosza.

Składniki:

  • Bakłażany (3 sztuki)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Pasta sezamowa Tahini (3 łyżki)
  • Świeży sok z cytryny (3 łyżki)
  • Oliwa (3 łyżki)
  • Jogurt grecki (1 łyżka)
  • Kumin (¼ łyżeczki)
  • Sól (¼ łyżeczki)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na pół (wzdłuż). Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 oC z termoobiegiem. W tym czasie blachę lub kratkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim bakłażany (skórką do dołu). Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wkładamy do niego warzywa (nieco powyżej środka). Pieczemy przez ok. 35 minut, przy czym po 25 minutach przekręcamy bakłażany (skórką do góry).

Po upływie tego czasu bakłażany zamykamy w garnku pod przykrywką na ok. 20 minut. Następnie wyciągamy je i obieramy ze skórki. Odcinamy również szypułki. Miąższ z bakłażanów układamy od razu w sitku o małych oczkach.

Następnie miąższ z bakłażanów przekładamy do garnka i dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki (czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę). Całość dokładnie miksujemy. Można posłużyć się mikserem lub malakserem. Tak przygotowana pasta baba ghanoush jest gotowa do podania. Dodatkowo można ją przyozdobić natką pietruszki lub owocami granatu.

Powiązane posty