Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bułeczki cynamonowe

Przepis na cynamonki

Cynamonki są pysznym deserem, który można w łatwy i przyjemny sposób przygotować. Zachwycają swoją lekkością i delikatnością, a ich smak sprawia, że ciężko jest się im oprzeć. Poniższy przepis na bułeczki cynamonowe pozwoli przyrządzić idealne cynamonki.

Składniki na ciasto:
– Letnie mleko (250 ml)
– Mąka pszenna (600 g)
– Jajko (2 sztuki)
– Roztopione masło (125 g)
– Cukier (100 g)
– Suche drożdże (20 g)
– Sól (szczypta)

Składniki na nadzienie:
– Cynamon (kilka łyżeczek – wedle uznania)
– Roztopione masło (60 g)
– Cukier (110 g)

Składniki na lukier (opcjonalnie):
– Cukier puder (1 szklanka)
– Wrząca woda (3 łyżki)

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pyszne cynamonki. W tym celu mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, a po ich wymieszaniu dodajemy resztę składników na ciasto (poza roztopionym masłem). Całość dokładnie wyrabiamy i dopiero na koniec dodajemy masło. Ciasto jeszcze chwilę ręcznie ugniatamy. Z ciasta lepimy jedną, dużą kulę i odkładamy ją do miski z odrobiną mąki. Całość przykrywamy kuchennym ręczniczkiem na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę, ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 równe części. Obie wałkujemy w taki sposób, aby powstały z nich prostokąty. Obie części ciasta dokładnie smarujemy i posypujemy składnikami na nadzienie. Opcjonalnie można dodać również rodzynki. Ciasto zwijamy i kroimy ostrym nożem w równe plasterki.
Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, a na nie przekładamy przygotowane bułeczki cynamonowe. Staramy się zachować pomiędzy poszczególnymi kawałkami spore odstępy, ponieważ po upieczeniu będą znacznie większe. Całość ponownie przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby cynamonki znów podwoiły swoją objętość. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Bułeczki cynamonowe pieczemy przez ok. 15 minut. Na koniec wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na kratkę do ostudzenia.

Jeśli zdecydowaliśmy się również na lukier, to w tym momencie mieszamy cukier puder z 3 łyżkami wrzącej wody i ucieramy. Tak przygotowanym lukrem wystarczy polać przygotowane cynamonki.

Powiązane posty