Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gnocchi z krewetkami

Prosty przepis kulinarny na gnocchi z krewetkami

Wyborny obiad, który można przygotować szybko i przyjemnie. Przepis na gnocchi z krewetkami jest zdrowy i nie ma wymaga wielu skomplikowanych składników. Każdy z łatwością będzie w stanie go przygotować. Przy okazji będzie można zaserwować domownikom oryginalny posiłek.

Składniki

  • Krewetki mrożone (200 g)
  • Gotowe gnocchi (400 g)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Cukinia (1 mała sztuka)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Cebula cukrowa (½ sztuki)
  • Masło (1 łyżka)
  • Suszone oregano (½ łyżeczki)
  • Oliwa (3 łyżki)
  • Bazylia (kilka świeżych listków)
  • Tarty ser żółty (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Rozmrażamy krewetki i odrywamy im ogonki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je solą i pieprzem oraz mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do osobnej miski przekładamy gnocchi i kroimy je na mniejsze kawałki (na pół albo na ćwiartki), ponieważ często pęcznieją w czasie obróbki termicznej. Pomidory koktajlowe kroimy na połowy, cebulę w kosteczkę, a cukinię na cienkie plasterki.

Teraz podgrzewamy oliwę na patelni i przekładamy na nią cebulę. Smażymy do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez kolejne 2 minuty. Cukinię przesuwamy na brzeg patelni i na powstałej w ten sposób wolnej przestrzeni układamy krewetki. Smażymy przez 1 minutę, następnie całą zawartość patelni mieszamy, smażymy jeszcze 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy również pomidory i oregano. Smażymy przez ok. 2 minuty. W tym czasie pomidory powinny zmięknąć i utworzyć sos. Wyłączamy ogień pod patelnią.

Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i podgrzewamy gnocchi. Po kilku minutach dodajemy do nich całą zawartość drugiej patelni i dokładnie mieszamy. Wszystko posypujemy odrobiną bazylii i startym serem żółtym. Pyszne gnocchi z krewetkami jest gotowe do podania.

Powiązane posty