Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grzanki z wędzonym halibutem

Grzanki z halibutem, screen z YouTube

Prosty pomysł na śniadanie, kolację lub danie imprezowe. Grzanki z wędzonym na zimno halibutem są proste do przygotowania i znakomicie prezentują się na talerzu. Przy tym zachwycają smakiem i zapewniają potężną dawkę witamin.

Składniki na grzanki z halibutem

  • Chleb razowy (6 kromek)
  • Halibut wędzony (150 g)
  • Ser twaróg półtłusty (150 g)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Chrzan (2 łyżeczki)
  • Świeży koperek (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)

Składniki na pikle

  • Cebula czerwona (2 sztuki)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Miód (4 łyżki)
  • Ocet jabłkowy (250 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz czarny (5 ziarenek)

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy pikle. W tym celu kroimy cebulę w piórka, a ząbek czosnku w cienkie plasterki. Całość przekładamy do słoika, żeby zaczekała na dalszy ciąg. Następnie w rondelku gotujemy ocet z dodatkiem miodu, soli i pieprzu. Zagotowany ocet przelewamy do słoika z cebulą i czosnkiem. Odstawiamy na jakiś czas do przestudzenia.

Teraz przechodzimy do grzanek. Chleb delikatnie nacieramy lub skraplamy oliwą z oliwek z obu stron i przekładamy na rozgrzaną patelnię. W tym czasie twaróg ścieramy na tarce i mieszamy go z chrzanem. Teraz pozostaje nałożyć tę mieszankę na grzanki przełożone na talerz, a na nie nakładamy plastry wędzonego halibuta. Całość dekorujemy piklowaną cebulą i drobno posiekanym koperkiem.

Powiązane posty