Prosty pomysł na śniadanie, kolację lub danie imprezowe. Grzanki z wędzonym na zimno halibutem są proste do przygotowania i znakomicie prezentują się na talerzu. Przy tym zachwycają smakiem i zapewniają potężną dawkę witamin.
Składniki na grzanki z halibutem
- Chleb razowy (6 kromek)
- Halibut wędzony (150 g)
- Ser twaróg półtłusty (150 g)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Chrzan (2 łyżeczki)
- Świeży koperek (2 łyżki)
- Sól (szczypta)
Składniki na pikle
- Cebula czerwona (2 sztuki)
- Czosnek (1 ząbek)
- Miód (4 łyżki)
- Ocet jabłkowy (250 ml)
- Sól (szczypta)
- Pieprz czarny (5 ziarenek)
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy pikle. W tym celu kroimy cebulę w piórka, a ząbek czosnku w cienkie plasterki. Całość przekładamy do słoika, żeby zaczekała na dalszy ciąg. Następnie w rondelku gotujemy ocet z dodatkiem miodu, soli i pieprzu. Zagotowany ocet przelewamy do słoika z cebulą i czosnkiem. Odstawiamy na jakiś czas do przestudzenia.
Teraz przechodzimy do grzanek. Chleb delikatnie nacieramy lub skraplamy oliwą z oliwek z obu stron i przekładamy na rozgrzaną patelnię. W tym czasie twaróg ścieramy na tarce i mieszamy go z chrzanem. Teraz pozostaje nałożyć tę mieszankę na grzanki przełożone na talerz, a na nie nakładamy plastry wędzonego halibuta. Całość dekorujemy piklowaną cebulą i drobno posiekanym koperkiem.