Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tarta proteinowa

Tarta proteinowa z owocami, screen z YouTube

Tarta proteinowa jest przepisem fit, który gwarantuje nie tylko pyszny i słodki deser, ale również dużą ilość protein. Za słodycz odpowiadają pyszne owoce, jednocześnie dostarczające wiele witamin. W dodatku ten przepis kulinarny jest prosty do zrealizowania i nie wymaga wiele pracy.

Składniki

  • Jajko (3 sztuki)
  • Malinowy serek proteinowy (400 g)
  • Waniliowy pudding proteinowy (200 g)
  • Borówki (250 g)
  • Maliny (50 g)
  • Mąka pszenna (50 g)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 165 oC. Następnie przechodzimy do właściwej części przepisu, czyli mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Zajmie nam to dosłownie kilka sekund. Po tym czasie do osobnej miski przekładamy połowę serka proteinowego i cały pudding proteinowy. Do powstałej masy dodajemy jajka oraz wcześniej wymieszany proszek do pieczenia z mąką. Całość blendujemy na gładką masę.

Teraz przygotowujemy formę na tartę. Wykładamy ją papierem do pieczenia (będzie konieczne wycięcie odpowiedniego kształtu). Najlepiej jeśli forma będzie miała średnicę ok. 20 cm. Następnie wylewamy na przygotowaną formę przygotowane przed chwilą ciasto. Na jego wierzch układamy 200 g borówek. Całość wkładamy na ok. 30 minut do rozgrzanego piekarnika. Ciasto delikatnie opadnie podczas pieczenia, co jest w pełni naturalne.

Ciasto wyjmujemy do ostudzenia. Kiedy osiągnie już temperaturę pokojową, przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wierzch pysznej tarty proteinowej wyciskamy rozetki, pomiędzy które wkładamy resztę świeżych owoców. Tak przygotowana tarta jest gotowa do podania. Smacznego!

Powiązane posty