Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapka z kurczakiem

Podsmażona kanapka z kurczakiem, screen z YouTube

Prosty sposób na dobry początek dnia. Kanapka z kurczakiem na ciepło jest prosta do przygotowania, a jednocześnie daje znaczny zastrzyk energii. Doskonale sprawdzi się jako śniadanie lub niewielka przekąska w ciągu dnia.

Składniki

  • Wędzona pierś kurczaka (100 g)
  • Chleb wiejski (4 kromki)
  • Burrata (1 sztuka)
  • Pomidor suszony (2 sztuki)
  • Pesto (¼ szklanki
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Kromki chleba delikatnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu (z jednej strony). W tym czasie rozdrabniamy wędzoną pierś kurczaka i tak poszarpane mięso mieszamy z pesto. Z kolei burratę kroimy w plastry, a suszone pomidory w cienkie paski.

Na podsmażoną kromkę chleba układamy mięso z kurczaka z pesto, a na wierzch dajemy burratę i suszone pomidory. Następnie składamy 2 kromki, a wierzch skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. Na koniec ponownie układamy kanapki na rozgrzanym tłuszczu i podsmażamy, tym razem z obu stron. Naszym celem jest osiągnięcie złotobrązowej barwy oraz częściowe roztopienie się burraty.

Powiązane posty