Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kompot jabłkowy

Przepis na kompot jabłkowy

Znakomity napój, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje na ciepło. Skutecznie rozgrzewa i zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest doskonałym wyborem w okresie jesiennym i zimowym.

Składniki:
– Jabłka (1,5 kg – najlepiej różne gatunki)
– Woda (1,5 l)

Przygotowanie:

Na początek dokładnie myjemy wszystkie jabłka. Staramy się, żeby były wymieszane zarówno gatunki słodkie, jak i kwaśne. Im większa będzie różnorodność owoców, tym lepiej będzie prezentować się gotowy kompot. Po umyciu jabłek usuwamy z nich same ogonki i kroimy owoce na mniejsze kawałki (najlepiej grube plastry). Następnie umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą.

Garnek przykrywamy i nastawiamy pod nim mały ogień. Kompot jabłkowy gotujemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż jabłka powoli zaczną się rozpadać). Po upływie tego czasu odlewamy do dzbanka kompot (używamy przy tym sitka z drobnymi oczkami). Jeśli chcemy dodatkowo poprawić smak kompotu, to na sitko umieszczone na dzbanku nakładamy rozgotowany miąższ z jabłek i ostrożnie przecieramy go metalową łyżką, żeby drobinki przedostawały się przez oczka i wpadały do kompotu. Tak przygotowany kompot z jabłek jest gotowy do podania.

Jeśli chcemy poeksperymentować ze smakiem, to na etapie gotowania jabłek można dodać do nich odrobinę żurawiny, gruszkę czy szczyptę cynamonu.

Powiązane posty