Kopytka są popularnym daniem w Polsce, które chętnie podaje się do stołu, a nawet wybiera w restauracjach. Przepis na kopytka z kurczakiem i pomidorami pozwala wydobyć jeszcze więcej aromatu z tego pozornie prostego posiłku.
Składniki:
– Gotowe kopytka (400 g)
– Filet kurczaka (1 sztuka)
– Pomidory koktajlowe (200 g)
– Oliwa extra (3 łyżki)
– Czosnek (3 ząbki)
– Suszone oregano (szczypta)
– Słodka papryka (½ łyżeczki)
– Płatki chili (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Pomidory koktajlowe kroimy na połówki, a filet z kurczaka w drobną kostkę. Mięso posypujemy szczyptą soli i pieprzu, a także doprawiamy z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i umieszczamy na niej kurczaka. Smażymy go przez ok. 2 minut (mieszając co chwilę). Do mięsa na patelni dodajemy chili, słodką paprykę i oregano.
Na osobnej patelni również rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy na niego kopytka, które smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie na patelnię z kurczakiem przekładamy pomidorki koktajlowe i smażymy całość jeszcze przez ok. 2 minuty.
Na koniec na patelnię z kurczakiem przekładamy podsmażone kopytka i całość mieszamy. Zdejmujemy kopytka z kurczakiem z ognia. Obiad jest gotowy. Dla smaku można posypać go odrobiną startego parmezanu.