Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety mielone ze skwarkami

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Niezwykle aromatyczne i soczyste kotlety mielone ze skwarkami można przygotować w zaledwie pół godziny. Pyszny obiad znakomicie sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet bez niej. Jak przygotować znakomite kotlety mielone z dodatkiem skwarków?

Składniki:
– Łopatka wieprzowa (400 g)
– Słonina (100 g)
– Szynka wieprzowa (200 g)
– Jajko (2 sztuki)
– Cebula (1 sztuka)
– Kajzerka (1 sztuka)
– Mleko (½ szklanki)
– Bułka tarta (3 łyżki)
– Suszony lubczyk (1 łyżeczka)
– Suszony majeranek (1 łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności tradycyjnie rozrywamy kajzerkę na kawałki i namaczamy je w mleku. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, obieramy cebulę, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy na gorący tłuszcz. Smażymy ją do lekkiego zarumienienia, a następnie studzimy. W drugim kroku kroimy słoninę w kostkę i smażymy na tym samym oleju. W ten sposób wytopimy tłuszcz ze słoniny i zrobimy idealne skwarki, które odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz zajmujemy się łopatką i szynką, które mielimy w maszynce do mięsa. Przepuszczamy przez nią również przygotowaną wcześniej cebulę, skwarki i namoczoną w mleku kajzerkę. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy jajka i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
W końcu przychodzi pora na to, żeby uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Uformowane kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron do momentu ich przyrumienienia. Na koniec układamy je na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane kotlety mielone ze skwarkami są gotowe do podania.

Powiązane posty