Prosty przepis na wyborny zapiekany makaron z warzywami i zielonym pesto. Jego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny, a pysznym obiadem zachwycą i najedzą się wszyscy domownicy. Jak przygotować znakomity makaron z pesto?
Składniki
- Masło (1 łyżka)
- Warzywa mrożone (700 g)
- Szynka gotowana (240 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Śmietana 30% (250 ml)
- Makaron penne (220 g)
- Cebula (1 sztuka)
- Mozzarella (2 sztuki)
- Szczypior cebuli (½ pęczka)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Pesto (6 łyżek)
- Sól (szczypta)
- Pieprz czarny (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 oC. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie kroimy szynkę w drobną kostkę. Teraz rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, na której rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz przekładamy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. W drugiej kolejności dokładamy również pokrojoną wcześniej szynkę.
Do tak przygotowanych składników dodajemy mrożone warzywa i podgrzewamy do momentu, aż odrobinę się rozmrożą. Następnie zalewamy całość śmietaną 30% i gotujemy przez ok. 4 minuty.
Teraz na grubych oczkach tarki ścieramy ser cheddar i dodajemy go na patelnię razem z ugotowanym na początku makaronem. Od razu wyłączamy palnik pod patelnią. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Na wierzchu makaronu rozprowadzamy zielone pesto i kładziemy kawałki mozzarelli. Na koniec zapiekamy całość w piekarniku do momentu, aż ser przybierze złocisty kolor. Po wyjęciu zapiekanego makaronu, jego wierzch ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.