Halloween zbliża się wielkimi krokami, w związku z czym warto już te raz zacząć przygotowania. Podczas najstraszniejszej nocy w roku nie może zabraknąć odpowiednich dań na stole. Znakomitym pomysłem zawsze są ponadczasowe pajączki Oreo, które zachwycą swoim wyglądem, ale również smakiem. Są łatwe do zrobienia i nie wymagają pieczenia, dzięki czemu można przygotować je razem z dziećmi.
Składniki:
– Ciastka Oreo (6 sztuk)
– Biała masa cukrowa (mały kawałek)
– Czarna masa cukrowa (większy kawałek)
– Biała czekolada (6 kostek)
Przygotowanie:
Ostrożnie zdejmujemy górną część ciastek. Ważne jest przy tym, żeby się nie złamało, a masa w ciastku nie rozerwała. Najlepiej jest użyć do tego cienkiego noża. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy ją z ognia od razu po tym, jak czekolada zrobi się płynna. Teraz odrobinę tak przygotowanej płynnej białej czekolady umieszczamy na środku kremu znajdującego się w ciastkach.
Drugim krokiem jest zrobienie rolek z czarnej masy cukrowej i zatopienie je w rozlanej białej czekoladzie, zanim zdąży ona wyschnąć. Po każdej stronie ciastka powinny znaleźć się 4 cienkie nóżki (jednak nie na tyle cienkie, żeby się rozrywały). Na ciastko dodajemy jeszcze odrobinę płynnej czekolady i przykrywamy całość zdjętą wcześniej wierzchnią częścią Oreo.
Na wierzch, w miejscu oczu pająka, nalewamy odrobinę płynnej czekolady, na którą przyczepiamy kulki uformowane z białej masy cukrowej, a na ich środku zdecydowanie mniejsze kulki z czarnej masy cukrowej, która imituje źrenice.
Przed podaniem halloweenowych pajączków Oreo warto zaczekać ok. 20 minut, żeby biała czekolada porządnie wystygła, dzięki czemu nóżki pająka i jego oczy nie odpadną.
W przepisie alternatywnie można użyć innych ciastek, które są zbudowane w podobny sposób (masa pomiędzy dwoma kawałkami ciastka). Z kolei zamiast masy cukrowej można użyć długich żelków, jeśli tylko uda znaleźć się je w sklepie.