Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasztet z cukinii

Przepis na pasztet z cukinii

Znakomity zamiennik dla tradycyjnych pasztetów. Wyjątkowo pyszny i aromatyczny sprawia, że pasztet z cukinii jest idealnym wyborem na zdrowe śniadanie. Jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste i zajmuje zaledwie 15 minut, choć oczywiście do tego dochodzi również pieczenie w piekarniku.

Składniki:
– Cukinia (1,6 kg)
– Ziemniaki (550 g)
– Marchewka (1 sztuka)
– Czosnek (4 ząbki)
– Jajka (3 sztuki)
– Pieprz (½ łyżeczki)
– Sól (1 łyżeczka)
– Bułka tarta (½ szklanki)
– Cebula (2 sztuki)
– Curry (szczypta)
– Papryka ostra (szczypta)
– Gałka muszkatołowa (szczypta)
– Posiekany koperek (szczypta)
– Olej (50 ml)

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do 180 oC. Zanim osiągnie odpowiednią temperaturę, spokojnie zdążymy wszystko przygotować. Od razu zabieramy się do przygotowania cukinii. W tym celu ją obieramy i ścieramy na tarce (na średnich oczkach). Następnie obieramy marchewkę, cebule i ziemniaki. Wszystko również płuczemy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Z przygotowanych w ten sposób warzyw odciskamy nadmiar soku (najlepiej użyć do tego bawełnianej ścierki). Teraz przekładamy całość do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku do warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Następnie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie przekładamy do niej masę warzywną. Keksówkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 80 minut (z ogrzewaniem góra-dół).

Powiązane posty