Przepis na domowe pierogi z mięsem jest znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio przygotowane ciasto zapewni lekkość posiłku, a wyborny farsz dostarczy wyjątkowego bogactwa smaku. Do przygotowania idealnych pierogów można wykorzystać poniższy przepis na farsz, lub wykorzystać jego nieco bardziej rozbudowaną wersję (przepis na farsz z kapusty i mięsa).
Składniki na ciasto
- Mąka pszenna (500 g)
- Olej roślinny (4 łyżki)
- Gorąca woda (250 ml)
- Sól (½ łyżeczki)
Składniki na farsz
- Mięso wołowe (800 g)
- Olej roślinny (4 łyżki)
- Cebula (2 sztuki)
- Sól (1 łyżeczka)
- Pieprz (½ łyżeczki)
Przygotowanie
Jeśli zdecydowaliśmy się przygotować podstawowy farsz do pierogów, zaczynamy od obrania i poszatkowania dwóch cebul. Następnie rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju i na średnim ogniu przez 10 minut podsmażamy przygotowaną cebulę.
Następnie oddzielamy od mięsa ewentualne kości i skórki. Mięso przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą. Następnie wystarczy sprawdzić jego smak i odpowiednio doprawić solą i pieprzem.
Teraz przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi z mięsem. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy sól oraz olej. Całość zalewamy szklanką gorącej wody, przez chwilę mieszamy łyżką i zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto. Następnie formujemy z ciasta kulę, owijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut. Dzięki temu nie będzie się kurczyć w czasie wałkowania.
Po upływie pół godziny ciasto dzielimy na 3 równe części. Dwie z nich odkładamy na bok i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Trzecią część wałkujemy na stolnicy delikatnie posypanej mąką, żeby ciasto nie przywierało do powierzchni. Następnie wycinamy (np. z pomocą szklanki) okrągłe placki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek każdego z nich nakładamy farsz, lekko go spłaszczamy. Pierogi składamy na pół i sklejamy boki. Krawędzie można łączyć ze sobą ręcznie lub widelcem na płasko. Ciasto pozostałe z wykrajania formujemy w nową kulę i powtarzamy cały proces. Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta czekającymi pod bawełnianą ścierką.
Gotowe pierogi układamy obok siebie na stolnicy i również przykrywamy bawełnianą ścierką, żeby ciasto nie wysychało zbyt szybko. Każdą porcję pierogów wkładamy do gotującej się i lekko osolonej wody. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową po ok. 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wody w garnku nie trzeba wymieniać. Wszystkie pierogi gotujemy w tym samym naczyniu, partiami. Tak przygotowane pierogi można dodatkowo ozdobić zeszkloną cebulą ze szczypiorkiem lub skwarkami przygotowanymi z boczku.