Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tatar z buraków

tatar z buraka z żółtkiem z mango, screen z YouTube

Wegański przysmak, który zachwyci wszystkich ludzi z wrażliwym na smaki podniebieniem. Tatar z buraków z żółtkiem mango doskonale sprawdzi się jako proste śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na tatar

  • Burak (3 sztuki)
  • Szalotka (1 sztuka)
  • Korniszon (5 sztuk)
  • Kapar (2 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Musztarda dijon (2 łyżeczki)
  • Świeży koperek (½ pęczka)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Składniki na żółtko z mango

  • Mango (1 sztuka)
  • Majonez wegański (1 łyżeczka)
  • Sos sriracha (1 łyżeczka)
  • Agar (½ łyżeczki)
  • Woda (50 ml)

Przygotowanie

Zaczynamy od zagotowania wody, którą następnie zalewamy agar. Wywar delikatnie mieszamy i odstawiamy do momentu, aż agar napęcznieje. W tym czasie buraki zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC.

Teraz zajmujemy się przygotowanie masy na żółtko. W tym celu mango kroimy w kostkę (spore kawałki) i przekładamy je do rozdrabniacza. Dodajemy do niego również sos sriracha i majonez. Całość miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy gotowy agar i ponownie rozdrabniamy całość do momentu uzyskania gładkiej masy.

Tak przygotowaną masę na żółtko podgrzewamy na patelni (musi się zagotować), po czym przelewamy ją do wysokiej szklanki i odstawiamy na jakiś czas. W tym momencie przechodzimy do przygotowania tatara z buraka. Buraki, korniszony, szalotkę i koperek bardzo drobno siekamy. Warzywa przekładamy do dużej miski, do której dodajemy również zalewę octową z korniszonów (2 łyżki) i musztardę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Wzbogacamy tatara o kapary oraz szczyptę soli i pieprzu.

Tatar z buraka jest gotowy do podania. Na talerzach kładziemy foremki na tatar, do których nakładamy tatar z buraka. Żółtko z mango nabieramy łyżką i układamy je na środku dania. Formę podnosimy powoli, starając się, żeby tatar nie stracił swojego kształtu, a żółtko powinno zostać na szczycie. Całość dekorujemy koperkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

Powiązane posty