Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Napój z rabarbaru i mięty

napój z rabarbaru, screen z YouTube

Prosty przepis kulinarny na wyśmienity i orzeźwiający napój z rabarbaru i mięty. Jest to doskonała propozycja na napój na każdą porę roku. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a oprócz wybornego smaku, skutecznie gasi pragnienie.

Składniki

  • Świeża mięta (1 pęczek)
  • Świeża mięta (kilka dodatkowych listków do dekoracji)
  • Rabarbar (1 kg)
  • Woda (3 l)
  • Miód (4 łyżki)

Przygotowanie

Na początek myjemy i osuszamy łodygi rabarbaru. Odcinamy ich końcówki po obu stronach, a następnie rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy 2 litry wody w garnku i dodajemy do niej pokrojony rabarbar. Całość doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie myjemy miętę i przekładamy do wysokiego dzbanka. Zalewamy 1 l wrzątku (można zagotować wodę w czajniku i przelać do dzbanka). Delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok do delikatnego przestudzenia.

Teraz przechodzimy do skontrolowania rabarbaru. Jeśli zmiękł na tyle, że zaczął się rozpadać, to zdejmujemy garnek z ognia i powstały kompot przecedzamy przez sitko (do osobnego dzbanka lub nieco większej miski). Odcedzony rabarbar możemy odłożyć na bok i wykorzystać go w innym przepisie.

Teraz wystarczy, że to kompotu z rabarbaru przelejemy napar z mięty i dodamy miód. Całość mieszamy. Tym sposobem wyjątkowy napój wystarczy rozlać do szklanek lub do mniejszych dzbanków. Całość, zaraz po ostygnięciu, jest gotowa do podania. W okresie letnim warto dodatkowo wstawić go do lodówki, żeby podawać go na zimno.

Powiązane posty