Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Drożdżowe dyniowe racuchy 

dyniowe racuchy

Racuchy kochają wszyscy zarówno najmłodsi jak i dorośli. Interesującą propozycją mogą być drożdżowe dyniowe racuchy, które odznaczają się wyjątkowo piękną pomarańczową barwą. Każdemu poprawią humor w chłodne jesienne i zimowe wieczory, ale będą także smaczne wiosną z kubkiem ciepłej herbaty. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną albo jogurtem w zależności od tego, co kto woli. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 200 g startej dyni 
  • 7 g drożdży 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • olej rzepakowy 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 

Sposób przygotowania: 

W pierwszym kroku bierzemy miskę, do której wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Dodajemy startą dynię, jajka, drożdże, cukier waniliowy, sól i łyżkę oleju. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a na koniec miskę przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. W tym czasie ciasto będzie rosnąć. 

Gdy zadzwoni minutnik, rozgrzewamy na patelni olej. Teraz łyżką nakładamy masę na patelnię, formując racuchy. Smażymy je z obydwu stron. Przekładamy, gdy są już zarumienione. Potem placki zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Po chwili racuchy są już gotowe i można je serwować rodzinie lub znajomym.

Powiązane posty