Czy można jeść rosół z pierożkami? Dla osób, które orientują się raczej tylko w daniach kuchni polskiej, będzie to brzmieć dziwnie. Tymczasem jest taki właśnie chiński przepis, który jak się okazuje, proponuje nam danie wyjątkowo smaczne no i pożywne.
Składniki:
- 200 gr wieprzowiny mielonej
- przyprawa do mięs
- pędy bambusa z puszki
- sos sojowy
- 3 dymki
- olej sezamowy
- 1 żółtko
- mąka ziemniaczana
- cukier
- sól
- mąka pszenna
- 1 jajko
- 1 litr rosołu drobiowego
- kapusta pekińska
Sposób przygotowania:
Do miseczki wkładamy mięso. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, sos sojowy, 3 łyżeczki wody i przyprawę do mięs. Teraz wszystko wyrabiamy.
Siekamy cebulę, a pędy bambusa kroimy na cienkie paski. Teraz mieszamy z mięsem i dodajemy żółtko. Trzeba dodać jeszcze olej sezamowy i ponownie całość wyrobić.
Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy jajko, 3 łyżki zimnej wody i odrobinę soli. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Ich boki powinny mieć długość 4 cm.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy nadzienie. Następnie zlepiamy pierożka.
Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy pierożki. Czekamy, aż się zagotują.
Aby nie tracić czasu, równolegle gotujemy rosół. Gotowe pierożki wkładamy do miseczek razem z poszatkowaną kapustą. Całość zalewamy gorącym rosołem.