Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rosół z chińskimi pierożkami 

Rosół z chińskimi pierożkami 

Czy można jeść rosół z pierożkami? Dla osób, które orientują się raczej tylko w daniach kuchni polskiej, będzie to brzmieć dziwnie. Tymczasem jest taki właśnie chiński przepis, który jak się okazuje, proponuje nam danie wyjątkowo smaczne no i pożywne. 

Składniki: 

  • 200 gr wieprzowiny mielonej 
  • przyprawa do mięs 
  • pędy bambusa z puszki 
  • sos sojowy 
  • 3 dymki 
  • olej sezamowy 
  • 1 żółtko 
  • mąka ziemniaczana 
  • cukier 
  • sól 
  • mąka pszenna  
  • 1 jajko 
  • 1 litr rosołu drobiowego 
  • kapusta pekińska 

Sposób przygotowania: 

Do miseczki wkładamy mięso. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, sos sojowy, 3 łyżeczki wody i przyprawę do mięs. Teraz wszystko wyrabiamy. 

Siekamy cebulę, a pędy bambusa kroimy na cienkie paski. Teraz mieszamy z mięsem i dodajemy żółtko. Trzeba dodać jeszcze olej sezamowy i ponownie całość wyrobić. 

Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy jajko, 3 łyżki zimnej wody i odrobinę soli. Zagniatamy ciasto,  rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Ich boki powinny mieć długość 4 cm. 

Na każdy kawałek ciasta nakładamy nadzienie. Następnie zlepiamy pierożka. 

Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy pierożki. Czekamy, aż się zagotują. 

Aby nie tracić czasu, równolegle gotujemy rosół. Gotowe pierożki wkładamy do miseczek razem z poszatkowaną kapustą. Całość zalewamy gorącym rosołem. 

Powiązane posty