Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ruloniki z marmoladą 

ruloniki z marmoladą

Warto czasem sięgnąć do leciwych książek kucharskich. Tak robią ci, którzy uwielbiają gotować i piec, a przy tym szukają ciekawych inspiracji kulinarnych. Klasyczną propozycją są na przykład ruloniki z marmoladą. Nie tylko będą idealnie chrupiące i bardzo smaczne, ale również łatwe w wykonaniu. 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 250 g masła 82% 
  • 40 g cukru 
  • 40 g zmielonych migdałów 
  • 2 żółtka 
  • 1 białko 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 1 cytryna 
  • ulubiona marmolada 

Sposób przygotowania: 

Pokrojone na małe kawałki masło dodajemy do mąki i zaczynamy energicznie wyrabiać. Potem dodajemy śmietanę, żółtka, a także startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wciąż wyrabiamy, aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. 

Teraz należy je rozwałkować, ale cienko i złożyć. Składamy do środka lewy bok, a potem prawy, górny i na koniec dolny. Znów rozwałkowujemy ciasto i znowu składamy. Procedurę należy powtórzyć 4 razy. 

Następnie miasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wykrawamy kwadraty, których bok powinien mieć mniej więcej 7 cm. Teraz na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję marmolady, a następnie zawijamy w ruloniki. Smarujemy białkiem i sypiemy zmielone migdały wymieszane z cukrem. Tak przygotowane ruloniki kładziemy na blaszce, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. 

Następnie wkładamy blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczenie powinno trwać około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i czekamy, aż ruloniki ostygną. 

Pozostaje je oprószyć cukrem pudrem i już możemy je podawać jako słodką przekąskę. 

Powiązane posty